lördag 16 mars 2013

De senaste forskningsrönen!

Som forskarstuderande vill man ju hålla koll på de senaste rönen inom dryckesforskning. Här samlar jag några artiklar som kan vara intresse för den som vill studera dryck ur olika perspektiv på en forskarnivå!

Stephan Bolliger och hans medarbetare har testat vad som är värst: att bli slagen i huvudet av en full eller en tom ölflaska. Man använder vanliga tyska halvlitersflaskor och kommer fram till att det är värre om någon krossar en tom ölflaska mot ditt huvud än om någon krossar en full. De nämner även att båda typerna kan överföra tillräckligt mycket energi till ditt huvud för att orsaka sprickor i skallbenet. 

Förra året kom forskning som förvisso berörde kaffe och inte öl, men som jag tror kan extrapoleras åtminstone till öler utan någon större skumkrona. Mayer och Krechetnikov studerade varför kaffe spills ur koppen, och kom fram till den chockerande slutsatsen att man för att undvika att spilla ska gå långsamt, hålla kaffet under uppsikt och inte fylla koppen till bredden. 

En dansk studie av Aabo och medarbetare undersöker hur den vanliga öljästen Saccharomyces cerevisiae reagerar på att bli bestrålad av en infraröd neodymlaser på 1070 nm. Slutsatsen att ta med för bryggare är att ni inte bör lysa med en sådan laser ner i jästanken om ni vill att jästen ska må bra.

Slutligen vill jag tipsa om forskning kring fysiken bakom hur vinet snurras i sitt vinglas för att få ut maximal arom. Åter gäller det inte öl, men för öler med lite eller ingen kolsyra tror jag principerna kan extrapoleras. En bra sammanfattning av artikeln finns (öppen för alla att läsa) här. Man kan också se experiment och modelleringsresultat i en youtube-video. En av slutsatserna är att man, för att undvika att drycken skvätter, bör hålla accelerationen under 4 m/s2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar