Den
senaste tiden (eller snarare, för ett par veckor sedan; jag ligger
som vanligt lite efter) har det förts en hel del diskussioner kring
kvalitén på de öl som den senaste tiden gått att köpa via det
lokala beställningssortimentet. Inlägg har skrivits på diverse
ölbloggar, bland annat här, här, här och här. Efter en tids funderande
har jag så bestämt mig för att dela med mig av mina egna tankar i
frågan.
Jag
tycker att den mängd defekta öler som dykt upp är något av ett
sundhetstecken. För att förklara denna kanske något udda
ståndpunkt vill jag gå till roten av hela grejen: Det svenska
alkoholmonopolet. Jag är fantastiskt glad över att ha tillgång
till en så bra butik som systembolaget. Det är en oerhört
välsorterad och serviceinriktad butikskedja som jag nog hade
uppskattat än mer om jag bott längre från en storstad än jag gör
i nuläget. Däremot tycker jag av princip att monopolet är fel. Jag
kan helt enkelt inte, med mina i grunden liberala värderingar,
rättfärdiga ett alkoholmonopol. Det kan hända att svenskarna inte
skulle klara av ett avskaffande; säkerligen skulle tonårsfylleriet
och alkoholproblemen öka, men jag vill ändå se detta som
individers problem och inget staten ska kontrollera genom ett
monopol.
Därför
tycker jag att det är märkligt när folk lägger skuld på
systembolaget för den myriad av infekterat öl som drabbat Sverige
det senaste halvåret och kräver mer central kontroll. Jag är glad
att det nu finns en kanal genom vilken bryggerier kan sälja sin öl
utan att få den smak-godkänd av staten först. Med bara en
butikskedja som får sälja alkohol blir det tyvärr så att
kontrollen antingen sker av en central instans närmast att likna vid
en myndighet, eller av oss enstaka konsumenter. Här tycker jag att
ölskribenter spelar en central och viktig roll: Ni blir den
kvalitetskontroll som systembolaget inte kan vara och som fristående
butiker hade varit vid ett avskaffande av monopolet. Genom att skriva
rakt och ärligt om såväl infektioner som generell kvalité kan
konsumenter få en idé om vad som är värt att köpa och inte. Nu
önskar jag förstås att jag menade duktiga ölbloggare, men
desvärre tror jag att mindre kunniga kvällstidningsjournalister är
de som når ut till den stora publiken...
Jag
vet att åsikterna kring monopolets vara eller icke vara är delade
även bland dryckesnördar, men för den som förespråkar ett
avskaffande måste detta med ölförsäljning utan statlig kontroll
vara ett steg i rätt riktning. Att tala om monopolet som något
negativt men ändå vilja att systembolaget bara ska sälja produkter
som går igenom deras kvalitetstester vill jag nästan kalla
hyckleri.
Med
detta sagt vill jag ändå kasta en känga åt de bryggerier detta
handlar om: Ni har allvarliga problem och kommer inte leva länge
till om ni inte lyckas få ut bra produkter på marknaden. Jag hoppas
åtminstone inte att det går att överleva på några människors
lokalpatriotism kombinerat med nyfikna nördar som undertecknad, som
beställer en flaska och sedan är för lata för att gå tillbaka
och reklamera innehållet för att få sina 20-30 kronor tillbaka.
Det är skillnad på öl man inte tycker om och öl som är uppenbart defekt, men jag tycker ändå att de ibland kan få falla i samma fack. Dels för att ett bryggeri måste kunna ha en sådan kontroll att de inte säljer defekt öl i någon större utsträckning, och dels för att man annars riskerar att hamna i en situation där ingen ny stil kan tillkomma, eftersom allt som inte passar in i en befintlig stiltypsdefinition kan anses vara "fel". Vid en sådan strikt kontroll hade t.ex. ölstilen "kontrollerat infekterad stout" aldrig tillkommit, och vi hade inte fått chansen att dricka hyllade öler som Surly Pentagram eller The Bruery Tart of Darkness.
Eftersom
det snart blir nytt år och det klart exemplifierar temat avslutar
jag inlägget med att utse 2012 års sämsta öl. I relativt hård
konkurrens blir den överlägsne vinnaren Börjes barleywine från Åsundens bryggeri.
Det är inte ofta man inte ens klarar av att ta en andra sipp av ett
öl utan omedelbart måste skölja munnen med något annat. På det
sättet har man lyckats göra ett närmast unikt öl.
Riktigt bra Erik! Det är nästan att man saknar Börje och hans Barley Wine...
SvaraRadera