onsdag 17 oktober 2012

En hyllning till Orval


Med alla ständiga nyheter som dyker upp överallt finns det faktiskt ganska få öler jag dricker regelbundet bara för att det är gott. Efter en stunds fundering inser jag att det jag dricker oftast (misstolka mig inte, "oftast" innebär i mitt fall max en gång varannan månad) nog måste vara Orval. Enligt någon definition (inkluderande tillgänglighet och pris) så anser jag det vara världens bästa öl.

I glaset hamnar en grumlig vätska vars färg ligger ungefär mitt emellan halmgul och bärnsten. Ett enormt, nästan vitt skum fyller upp nästan hela återstoden av glaset. Doften är fyllig och inte utan en viss unkenhet. Jästen dominerar, men en gräsig humleton sticker igenom lite grann. En antydan till skumbanan, men inte alls som i tyska veteöler där den helt kan ta över. Här ryms i stället allehanda nyanser av myr, citrusfrukter, vete och något som bäst kan liknas vid något som inte bör bli surt men ändå blivit det (tänk svettiga strumpor som legat för länge i en plastpåse, fast på ett bra sätt...).

Smaken är på något vis fräsch och unken, söt och bitter på samma gång. Humlens gräsiga toner lyser igenom lite tydligare här. Kvar finns citrusfruktigheten, de uppfriskande tonerna av vete, och såklart den fantastiskt mångsidiga jästen. Viss antydan till diskmedel finns där någonstans men stör inte det minsta enligt mig. En markerad beska dröjer sig kvar en stund i munnen innan man tar nästa klunk och allt börjar om på nytt. Det här är helt enkelt tokbra. Balanserat, lättdrucket, smakrikt, nyanserat och framför allt gott. Jag förstår helt klart Mikkel i hans åsikt att detta är ett av världens bästa öl, vilket även gett upphov till såväl Orval Klon som It's Alive. Hans klon var för mig kvällens bästa öl tillsammans med tryffelstouten The Forager på den beermaker's dinner som hölls i helgen på Gastro och som skrivits om här, här och här. Helt klart intressant vore att testa Mikkellers Orval-klon mot en faktisk Orval av samma årgång, men med tanke på klonens minimala tillgänglighet tvivlar jag på att den chansen någonsin kommer ges. Orval med några år på nacken kan dessutom vara fantastisk. Under tiden njuter jag vidare av min Orval och förbannar mig själv lätt över att jag inte har några lagrade flaskor hemma eftersom ölet helt enkelt är för gott för att glömmas bort.

Pris/tillgänglighet: Finns i systembolagets standardsortiment (länk) och kostar så lite som 22,70 kronor.

1 kommentar:

  1. Trevligt skrivet Erik, även om jag är en av få ölnördar som inte delar passionen för just orval... :)

    SvaraRadera