onsdag 10 oktober 2012

Ola Dubh

För en tid sedan lovade jag ett antal inlägg på tema fatlagrat öl. Hittills har det varit lite tyst på den fronten, helt enkelt för att de öl jag har hemma och vill skriva om fortfarande står orörda. Tack vare Filip fick jag nyligen chansen att prova Harviestouns serie Ola Dubh - en extra stark version av deras Old Engine Oil lagrad på Highland Park-fat. Det speciella med detta samarbete är att det gjorts inte mindre än 5 olika varianter, med samma öl lagrat på fat som innehållit Highland Park-whisky i 12, 16, 18, 30 respektive 40 år.

Serien är något av ett flaggskepp från det välrenommerade skotska bryggeriet. Man hävdar själva att det är det första öl som lagrats på fat som innehållit en namngiven single malt-whisky, något som jag inte har fakta nog att varken bekräfta eller dementera. Hur som helst tycks detta med maltwhiskyfatlagring vara en fortsättning på trenden om lagring av öl på fat som tidigare innehållit sprit, en trend som länge dominerats av lagring på bourbonfat men där experimentlustan hos moderna bryggare lett till allehanda nya typer. Inte minst det i Sverige så populära Brewdog har ju gjort otaliga öler lagrade på skotska whiskyfat. Själv har jag drabbats av en övertygelse om att japanerna snarare än skottarna är de som gör den bästa whiskyn, men väntar fortfarande på att testa ett öl lagrat på japanska whiskyfat!
 

Nu till ölerna. Samtliga fem flaskor har stått ett tag och har faktiskt hunnit passera bäst före-datum, stämplarna sträcker sig från januari 2012 till september 2012. De är inköpta under hösten 2009 och våren 2010. Utseendet på ölerna är snarlikt; mycket mörkt brunt med ett litet, beigefärgat skum (skillnaden i skum på bilderna beror mestadels på hur nysnurrat glaset är vid fotoögonblicket). Några korta noteringar kring doft och smak:
12 - Vaniljaktig doft med kakao, en del trä och whisky. Smaken är aningen vattnig, dominerad av whiskyfaten med en tydlig rökighet och toner av torv. Inte helt balanserat utan snarare ganska spretigt och med en kropp som inte riktigt når upp till vad fatlagringen gör med ölet.
16 - En mer kraftfull doft. Viss spritighet, men ändå en mycket trevlig, ganska sötaktig doft. Whiskytonerna i doften är mjukare än i den "yngre" varianten, men fortfarande med vissa inslag av rök och torv. Smaken är mer lik tolvan och känns nästan lite mindre fyllig. Återkommande toner av kakao och whisky.
18 - Fyllig och aningen märklig doft. Nästan lite unken och fortfarande med liknande toner av kakao från maltbasen och whisky från fatlagringen. Smaken domineras av trä och whisky, men är något mjukare än de föregående varianterna och ölet känns mer integrerat med trä- och whiskytonerna.
30 - Nu börjar det hända saker. Mjuk, fyllig doft med runda, vaniljaktiga whiskytoner. Doften är betydligt större och fylligare än de "yngre" varianterna. Rökigheten är nästan borta och kvar är en balanserad och rund doft av trä, kakao och vanilj. Kraftfull smak med mjuka toner av vanilj och whisky, med lite trä och kakao, aningen rostad malt och bara en liten antydan till rökighet.
40 - Kraftfull, rostad och lätt rökig doft med fantastiskt djupa toner av smörkola och vanillin. Smaken är mjuk, rund, fyllig och balanserad med toner av kakao och lite smörkola. Rostad med whisky, vanilj och fudge.

Överlag kan man nog säga att serien säger minst lika mycket om whisky som den säger om öl; vid lång tids fatlagring försvinner toner såsom rök, torv och tanniner från träet och ersätts av mjuka toner av vanilj och smörkola. Det stora steget som jag upplevde det var från 18 till 30, då det mesta av magin skedde. I min bok är samtliga fem varianter bra öl, men det är bara de två "äldre" som når upp till riktigt höga nivåer, där 40 är ett fullständigt underbart öl.

Pris/tillgänglighet: 12, 18 och 30 fanns på systembolaget för ett par år sedan och kostade ungefär 50-100 kronor per flaska. Nu är det nog störst chans att hitta dem i Danmark eller via någon nätbutik. 12 finns tillgänglig för privatimport via Great Brands och kostar då 56 kronor per flaska.

2 kommentarer:

  1. Det kommer ett mixpack ("Highland Odessey") på bolaget med Old Engine Oil, Ola Dubh 12 samt 18. Första november om jag inte minns fel.

    SvaraRadera
  2. Såg det! Kunde vara lite kul att köpa. Synd dock att det inte ingår några "äldre" varianter, de var helt klart bättre enligt mig.

    SvaraRadera