söndag 5 augusti 2012

Westbrook Lichtenhainer Weisse


Efter föregående inläggs genomgång av några gamla obskyra tyska ölstilar är det så dags att prova ett exempel från den nya världen, faktiskt det exempel som fick mig att skriva det förra inlägget. Utmärkta bryggeriet Westbrook, som åtminstone vi i södra Sverige har fått förmånen att bekanta oss med det senaste halvåret, har gjort en tolkning av en Lichtenhainer.

Ölet har en halmgul färg med ett från början enormt, vitt skum, som dock lägger sig totalt likt skummet på en champagne. Vätskan är grumlig med många små, små bubblor som söker sig upp mot ytan. Doften är fylld av bränt trä och charkuterier. Rökmalten är, liksom den som ligger bakom de traditionella tyska rökölerna från Bamberg, rökt över bokspån, vilket ger den typiska charkuteri-doften. Ändå känns doften oerhört fräsch, den har toner av citrus och kanske anas mjölksyran också i viss utsträckning. Smaken är frisk och citrusbetonad med en rökighet och en mjölksyra som leker lite med varandra, vrider sig runt varandra i munnen och lyckas mot förmodan komplettera varandra. Till en början upplevs ölet som konstigt, men efter en stund smälter det ihop och man inser dess storhet. Den låga alkoholhalten, lätta kroppen och friska syrligheten gör detta till ett mycket lättdrucket öl, det är en törstsläckare som funkar utmärkt ute i solstolen men också ett smakrikt öl som passar perfekt ihop med en tallrik charkuterier. Munkänslan är också ganska speciell; frisk och porlande med mycket små bubblor likt en champagne.

Detta är tredje gången jag dricker det här ölet och det växer på mig varje gång. Det är kanske inte ett öl jag skulle byta till mig eller betala stora mängder pengar för, men det är ett fantastiskt bra öl på många sätt. Jag minns faktiskt inte när jag senast hyllade ett öl med en alkoholhalt under 4,5% så här mycket. Dessutom är det ett öl i en unik stil som ytterst få har testat, vilket ger det en lite speciell känsla.

Eftersom jag inte fått chansen att testa andra öler ur den här stilen är det svårt att säga något om dess autencitet. Av vad jag läst att döma är den dock inte långt ifrån, kanske var originalölet lite lättare i smak och alkoholhalt, men detta är på intet sätt en over-the-top tolkning som ofta kan komma från amerikanska bryggerier. Ett typexempel på detta är väl Grand Teton Snarling Badger, som ska vara en Berliner Weisse... på 7,5%. Och nej, den är inte värd att testa. Lägg i stället pengarna på fräscha, syrliga, lätta tolkningar av dessa stilar.

Pris: ungefär 75 danska kronor för 65 cl
Tillgänglighet: Fanns tills nyligen på Ølbutikken, men verkar vara slut där. Kanske går den att hitta i andra butiker i Köpenhamn?

3 kommentarer:

  1. Spännande öl, det ska jag försöka få tag på nästa gång i Köpenhamn! Kul sätt att följa upp ditt förra inlägg också!

    SvaraRadera
  2. Ja, om du hittar en flaska tycker jag absolut att du ska köpa den. Jag kan tänka mig att det inte faller alla på läppen, men det är garanterat intressant att prova.

    SvaraRadera
  3. Gripen, prova den! Var en favorit på Copenhagen Beer Celebration. Frisk och speciell på ett riktigt bra sätt. M2 hade svårt för den men jag tog mig nog ett par glas.

    SvaraRadera