måndag 30 juli 2012

Russian River Damnation Batch 23/46/69

Damnation tycks vara Russian Rivers storsäljare bland deras belgiska öler. Visserligen är de ekfatslagrade, sura varianterna högre ansedda, men jag tror deras pris på 10-12 dollar för en halvflaska skrämmer bort många amerikaner. Damnation är då det belgiska Russian River-öl som finns representerat på flest ställen bland barer, butiker och inte minst i bryggeriets merchandise. Själv drack jag ölet första gången för drygt två år sedan, och blev väl knappast frälst men väl imponerad av hur de lyckades göra ett bra och stilrent öl i den stil jag en gång fick lära mig hette "Helvetesöl", vilket förvisso är en benämning jag sällan sett utanför Pub Vildanden (R. I. P).

Man har dock en speciell relation till talet 23 på bryggeriet. Fråga mig inte varför. Det närmaste till anledning jag har läst är saker som "Den 23:e bokstaven i alfabetet är W. På ett normalt tangentbord sitter W precis nedanför siffrorna 2 och 3.", eller "Antalet leder i en mänsklig arm är 23.". Hur som helst dyker talet upp överallt när det gäller Russian River, exempelvis finns det inskrivet i så gott som varje redskap som pryder etiketterna till deras belgiska öler (dock inte på Beatification, av någon anledning). Främst manifesterar sig nog denna besatthet av talet 23 i att var 23:e batch av Damnation är ett helt annat öl, vanligtvis helt enkelt kallat Damnation 23. Här har man modifierat receptet till att bli en tripel, vilket bland annat innebär att alkoholhalten har ökat med tre procentenheter. Ölet har sedan lagrats med ekchips i mellan två och tre veckor. Billig genväg för eklagring kan tyckas.

Denna flaska var från batch 69 och hittades på Rose & Crown i Palo Alto utanför San Francisco. Ölet är som synes orangegult och mycket grumligt med ett stort, ja enormt, vitt skum. Doften är, som sig bör i en tripel, dominerad av jäst. Stor fruktighet med toner av skumbanan och aprikos. Smaken är fyllig men också lätt alkoholstinn, det kan nästan tyckas lite onödigt att dra upp alkoholhalten till närmare 11%. Även här finns en stor, jästdominerad fruktighet men även en viss bitterhet. En gissning är att de experimenterat lite med humlen till något bortom den klassiska belgiska tripeln. Eken gör sig också påmind men flyter ihop ganska bra med jästen. På sin helhet är det ett fylligt och roligt öl som lyckas balansera bra på gränsen mellan traditionellt och nyskapande. Värt att testa för den som får tag på en flaska.

Pris: Omkring $15 för 37,5 cl på en bar i Palo Alto, CA.
Tillgänglighet: Finns under korta perioder i butiker i Kalifornien eller på bryggeriet. Större chans att hitta den på en bar, eller via byte.

4 kommentarer:

  1. Riktigt trevlig öl, fick chansen att prova den i San Francisco när jag var där för ett par veckor sen :)

    Väldigt kul att se att du bloggar igen! Ölanteckningar är en av mina favoriter, även om det bara var enkla anteckningar. Lägger till i rollen och följer slaviskt :) Vi borde ju även kunna ta en öl någon dag om du vill det, jag och Gripen huserar ju i Lund med omnejd.

    / Kristopher, Kornmalt & Humlekottar

    SvaraRadera
  2. Jaså, jag som trodde Ölanteckningar var fullständigt bortglömt!
    Såg att du också hade varit i NoCal nyligen, du verkar också ha fått en del bra öl.

    Jag tycker absolut att vi bör ta en öl vid tillfälle. Jag är ganska upptagen de närmsta veckorna men har det sedan lugnare.

    SvaraRadera
  3. Bortglömt? Icke! Ni skrev ju om riktigt feta och intressanta öl, sånt lägger man på minnet.

    Ja jag fick i mig en hel del riktigt kul öl under den semestern! Måste åka dit igen.

    Låter gött! Jag/vi har också lite annat på gång just nu men vi styr upp en liten provning eller ett besök på Bishops eller något i en snar framtid helt enkelt!

    SvaraRadera
  4. Jag har en Damnation undangömd i ett ölskåp här hemma.

    Hoppas man får joina på en öl då grabbar! Erik kanske vill vara med på vår framtida RR provning?

    SvaraRadera