onsdag 19 september 2012

Buxton Imperial Black IPA

Buxton Brewery är ett nytt engelskt bryggeri som jag ytterst nyligen stiftat lite bekantskap med. De gör, med brittiska mått mätt, oerhört moderna och vågade öler och är tydligt USA-insprierade, vilket jag nästan antar får CAMRA att gå i taket (även om jag ännu inte läst om någon öppen tvist dem emellan). Det känns även som att de flugit lite under radarn, genom att introduceras i beställningssortimentet och på vissa pubar i Sverige, men utan att dyka upp på bolagets hyllor. För en tid sedan testade jag deras imperial stout Tsar och gav den ungefär omdömet "bra för att vara engelskt". Nyligen köpte jag en flaska av deras enligt Ratebeer bästa öl, nämligen Imperial Black IPA, av en kollega som hade beställt hem en låda, och blev betydligt mer imponerad.


Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart. Ölet är lätt grumligt och har ett medelstort, ljust beigefärgat skum. Doften är frisk och humlearomatisk, men samtidigt lätt kladdig med mycket kåda och egentligen toner av en halv barrskog. Smaken är såväl kraftfull som balanserad, tydligt bitter och fruktig men ändå rostad och bränd. Barr, kåda och grapefrukt övergår så smått i en eftersmak som framför allt är rostad och besk. En lätt alkoholton kan anas. Överlag är detta ett väldigt njutbart öl, som lyckas vara vågat och kraftfullt samtidigt som det håller balansen och inte spårar ur. Jag förstår helt klart varför det just nu rankas som världens fjärde bästa Black IPA, men förstår mindre varför det inte tycks ha fått någon "hype" ännu och fortfarande bara har ett 70-tal betyg på Ratebeer (framför allt undrar jag alltså varför jag själv inte kände till denna mycket välgjorda Black IPA innan min kollega tipsade mig...). Håll utkik efter detta öl på pubar (importör är World Beer Trading) eller på Systembolaget, där det har gått att beställa i 12-flaskorskolli men tyvärr verkar vara tillfälligt slut. Det kommer jag göra.

Tillgänglighet: Fanns nyligen i Systembolagets beställningssortiment, förhoppningsvis återkommer den inom kort. Finns säkerligen på diverse krogar runt om i Sverige.
Pris: 52,50 för 50 cl.

3 kommentarer:

 1. Jag verkligen avskyr att stilen heter Black IPA. Konstigt att du hade missat denna. Själv har jag missat att dricka den bara.

  SvaraRadera
 2. Haha, en liten motsägelse har väl ingen dött av?

  Jo, jag skämdes lite när jag insåg att ett så högt rankat öl fanns i beställningssortimentet. Å anda sidan tycker jag själva drickandet av den är det viktigaste. Den var god.

  SvaraRadera
 3. Nu när jag var i Manchester så provade jag två öl från Londonbryggeriet The Kernel. Imponerade öl, båda två. De jag provade var "India Pale Ale Double S.C.C.A.NS." och "India Pale Ale Black VI" (på tal om Black IPA). Ett bryggeri vi bör spana efter här hemma.

  Fick med mig två flaskor hem också.

  SvaraRadera